Здраве

Има ли опасност домашният любимец да се зарази с COVID-19, или пък да зарази човек с вируса? По какво се различават коронавирусите при животните от COVID-19? Трябва ли собствениците на домашни любимци да взимат допълнителни мерки, за да предпазват себе си и животните? На тези и други актуални въпроси отговаря д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар с дългогодишен опит у нас и в чужбина и директор на Фондация "Четири лапи"

Глобалната тема по отношение на коронавируса вече засяга пряко и България. Покрай всички препоръки и съвети, които официалните власти издават обаче, се появяват и много спекулации, а понякога и откровено неверни твърдения. Actualno.com разговаря ветеринарния лекар Симеон Маджаров относно някои митове и заблуди по темата с коронавируса, свързани с животните и човека.

Д-р Маджаров, има информации, че домашните любимци като котки например могат да са преносители на коронавируса. Къде е истината в това?

- Кучетата и котките боледуват от коронавирусни инфекции, но те се различават от тези при човека и трябва да бъдат разграничавани. Нека започнем с това, че от коронавирусни инфекции могат да боледуват бозайници и птици. Но при почти всеки вид причинителят е специфичен и различен. Човек също боледува от коронавирусни инфеции. В повечето случаи те протичат леко с грипоподобни симптоми. Изключение правят някои видове от предишни години - MERS и SARS и тазгодишният нов вид COVID-19. При кучетата има и друг вид заболяване. Това е така наречената кучешка кашлица, която протича със сходна симптоматика - силно изразена кашлица и респираторни проблеми. Само че тя е причинена от съвсем друг вид причинител - Кучешки параинфлуенца вирус (CPi) и най-често протича смесено с бактериална инфекция (Bordetella bronchiseptica). Тук отново става дума за 2 различни заболявания, които няма как да бъдат пренесени от животно на човек.

Д-р Пламен Конов, председател на Български ветеринарен съюз – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Г-н Конов, попадали ли сте във Вашата практика на случаи на отровени домашни любимци?

Д-р Пламен Конов: Обикновено това се случва при нежеланите бездомни кучета в населените места и жилищните райони. Рядко това се случва с домашните кучета, но не е изключено точно те да попаднат на примамки, направени за бездомните кучета. Лошото е, че домашните понасят по-тежко каквито и да били отрови, отколкото кучетата, които са безпризорни.

Фокус: А какво съдържат отровите?

Д-р Пламен Конов: В търговската мрежа – става въпрос за селскостопанските аптеки, има най-различни препарати от различни групи. Геният на българина е изобретателен в това отношение, а фолклорът за това какви отрови действат на кучетата също е доста разпространен. Най-често се използва антифриз. При някои кучета той действа драстично, но това зависи от приетото количество. В повечето случаи се получават само частични отравяния, замайване, а след известно време животните се стабилизират, както се казва „от само себе си“. Ако кучето е домашно, шансовете му да оцелее не са никак малки, но стопанинът трябва навреме да се обърне към обслужващ ветеринарен лекар. Първото, което може да направи, е да даде 5 до 10 милилитра спринцовка с кислородна вода в устата, за да предизвика повръщане. Може да използва и течни мазнини – олио или зехтин, които в по-голямо количество – 20, 30 до 50 милилитра също могат да предизвикат повръщане. Най-важното е при отравяне на домашния любимец или при съмнение за такова да се предизвика повръщане, за да може количеството, което е погълнато, да излезе.

Екип от британски и американски специалисти обясни научно как точно котките успяват да лекуват с мъркането си хората. Разбира се, мяукащите домашни любимци не са лекари и не могат да се справят с тежки заболявания, но помагат при редица неразположения.

Well already everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In special on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Животните имат благоприятен ефект върху емоционалното състояние на своите болни собственици и им помагат да се възстановат по-бързо. Това сочат изследвания на италиански учени. Заради научните доказателства властите на един от регионите в Италия разрешиха съвсем законно хамстери, кучета и котки да посещават собствениците си в болницата.

Well already everyone know that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

КУЧЕТАТА И КОТКИТЕ НА ПУШАЧИТЕ СА ИЗЛОЖЕНИ НА ДВОЙНО ПО-ВИСОК РИСК ОТ РАК В СРАВНЕНИЕ С ТЕЗИ НА НЕПУШАЧИТЕ, предупреждават британски експерти, цитирани от в. „Сънди експрес".

Well yet everyone be familiar with that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Шоколадът и шоколадовите изделия са популярни в менюто на хората, особено по време на празници, откъдето идва и една от най-често допусканите грешки от страна на стопаните. Шоколадът е токсичен, а понякога и фатален, за животните. Кучетата са най-често засегнати, поради непреодолимото им влечение към сладки изделия. Котките и някои други видове животни са също податливи на токсичния ефект на шоколада. Шоколадът се приготвя от плодовете (семките) на какаовото дърво. Теоброминът, който е тяхна съставка, е токсичното вещество в шоколада. В шоколада се съдържа и кофеин, също така вреден за кучето. При даване на шоколад на нашия домашен любимец, действието на теоброминът се изразява в стимулиране на централната нервна система, стимулиране на сърдечно-съдовата система, увеличаване на кръвното налягане, поява на гадене и повръщане. Симптомите на шоколадовото отравяне при кучета са въз основа на количеството на изядения шоколад, на вида шоколад, и времето, за което е погълнат. Нерядко следват прояви на хиперактивност, безпокойство, повишена сърдечна честота, повишена консумация на вода и уриниране.

Well already everyone know of that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In specific on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Над 11 хил. километра разходки и 13 хил. лири за удобства - това е цената на любовта към кучетата.Това пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания по поръчка на фирмата за обезпаразитяващи продукти. Освен че харчат луди пари и изминават равностойността на 283 маратона, докато ги разхождат, стопаните галят питомците си по главата или косматия гръб 60 хил. пъти за времето на отглеждането им.

Well already everyone be familiar with that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Още не сте седнали на масата и кучето вече е там. Ако сърцераздирателният поглед няма успех, побутването с лапа или нос често успява да убеди собственика да даде някоя вкуснотия от масата. Но ако и това не подейства, винаги може да се пробва с лаене или дори виене. Нека си признаем - това е доста дразнещо. Но точно тогава е важно да не се предаваме.

Well yet everyone have that generic levitra for sale found with ease in the Internet. In distinct on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.

Няколко дни след новогодишния празник в Спасителният център за диви животни на "Зелени Балкани" постъпва сигнал за седем врани с трагична съдба. Празничната новогодишна нощ била фатална за много птици в Плевен, а оцелелите няколко екземпляра са с потрошени крила и телца, обявиха от екоорганизацията.

Well along everyone have that generic levitra for sale detected with ease in the Internet. In particular on our website it is full of it. But you forget and constantly you ask.